Home

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΕ


Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Τράπεζα Πληροφοριών ΤΕΕ - Δίκτυο Internet” διοργανώθηκε από το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαρτίου 1998, στην Πάτρα. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΔΕ και την παρακολούθησε σημαντικός αριθμός συναδέλφων.

Η εκδήλωση θεματολογικά ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες: (α) στις θεωρητικές εισηγήσεις για το δίκτυο Internet, και (β) στην παρουσίαση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από την Τράπεζα Πληροφοριών του ΤΕΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΕ κ. Δημητρίου Κοτσάνη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι:

s2f1.jpg (37827 bytes)

“η σημερινή εκδήλωση για την Τράπεζα Πληροφοριών του ΤΕΕ και το Internet, θα είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα, αφού έγινε από την πλευρά μας προσπάθεια να συνδυασθεί το πρακτικό μέρος των οδηγιών που χρειάζεται ο συνδρομητής της Τράπεζας Πληροφοριών για την καθημερινή του δουλειά, με τη θεωρητική γνώση για το παγκόσμιο διαδίκτυο, που είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε όλοι πως δουλεύει το διαδίκτυο, ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχει σήμερα και ποιες θα είναι αυτές που θα παρέχει αύριο.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καλούς συναδέλφους και άξιους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας. Ακόμα και αν δεν γίνεται γρήγορα αντιληπτό σε όλους, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρχει ανοικτή μία μόνιμη δίοδος επικοινωνίας ανάμεσα στο ΤΕΕ και στην Πολυτεχνική Σχολή. Μία δίοδος που σφυρηλατεί τη συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη και ενδυναμώνει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τους συναδέλφους μηχανικούς.Για εμάς, σαν Τεχνικό Επιμελητήριο και συγκεκριμένα σαν Τμήμα της Δυτικής Ελλάδας, η σημασία που αποδίδουμε στις νέες τεχνολογίες και ειδικά σε αυτές που αφορούν την πληροφόρηση είναι μεγάλη και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι μηχανικοί είναι αυτοί που οραματίζονται, σχεδιάζουν, υλοποιούν και χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα τεχνολογικά επιτεύγματα, που χαρακτηρίζουν την εποχή μας.

Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μην υποσχόμαστε αορίστως αλλά να παρουσιάζουμε συγκεκριμένα τα χειροπιαστά αποτελέσματα μίας προσπάθειας, που ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του ’80, αξιοποίησε τις σύγχρονες τεχνολογίες, διόρθωσε γρήγορα τα όποια σφάλματά της και αποτελεί πλέον σήμερα το αξιόπιστο και απαραίτητο εργαλείο για την καθημερινή δουλειά και επικοινωνία χιλιάδων συναδέλφων μηχανικών, εταιριών, δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η στρατηγική που ακολουθήθηκε προέβλεπε την ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διάχυσης της πληροφόρησης, γεωγραφικά κατανεμημένου σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την προσφορά στους Έλληνες μηχανικούς επιστημονικής και νομικής πληροφόρησης, γρήγορα, έγκυρα και αποτελεσματικά και με στόχο τον ισόποσο καταμερισμό της τηλεπικοινωνιακής επιβάρυνσης μεταξύ των χρηστών το4υ κέντρου και της περιφέρειας. Πιστεύουμε ότι πετύχαμε τους στόχους αυτούς σε πολύ μεγάλο βαθμό και ότι προετοιμάζουμε έμπρακτα την είσοδο των μηχανικών στην κοινωνία των πληροφοριών. Πιστεύουμε ότι παρέχουμε στα μέλη μας το απαραίτητο εκείνο εφόδιο για την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν, με αποτέλεσμα να καταφέρνουν να αναβαθμίζουν έτσι την ανταγωνιστικότητά τους στο δύσκολο και παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον εργασίας.

Είμαστε επίσης υπερήφανοι και για έναν άλλο λόγο. Είμαστε από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που αξιοποίησαν τη δικτυακή υποδομή του Internet για να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές, γεγονός που μας έχει αναγνωριστεί και θεωρούμαστε σαν ένας από τους φορείς που οι υπηρεσίες του προσθέτουν αξία και ενδιαφέρον στο ελληνικό κομμάτι του Internet.

Η επένδυση που έκανε το ΤΕΕ για την Τράπεζα Πληροφοριών είναι δύσκολο να αποτιμηθεί με οικονομικούς όρους και ίσως δεν θα είχε και νόημα, αφού το ΤΕΕ δεν αντιμετωπίζει την Τράπεζα Πληροφοριών σαν πηγή εσόδων, αλλά σαν εργαλείο βελτίωσης της επικοινωνίας και της επαγγελματικής και επιστημονικής πληροφόρησης των μελών του.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας καλέσω να επισκέπτεστε τακτικά τις ηλεκτρονικές σελίδες του Τμήματός μας, στις οποίες θα βρίσκετε πολλή, έγκυρη και χρήσιμη για σας πληροφόρηση, να μας υποβάλετε τις ιδέες και τις προτάσεις σας, αλλά και να χρησιμοποιείτε αυτό το μέσο που ενθαρρύνει τη γρήγορη και απρόσκοπτη επικοινωνία για να μας γνωρίζετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον εργασιακό και επαγγελματικό σας χώρο”.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Νικόλαος Αβούρης, ο οποίος αναφέρθηκε σε υπηρεσίες του δικτύου που ενδιαφέρουν τους Μηχανικούς, όπως η Ηλεκτρονική Εφημερίδα, το Ηλεκτρονικό Βιβλίο, το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο, η παρουσίαση και προβολή επαγγελματικών δραστηριοτήτων και πωλήσεων στο δίκτυο και η απομακρυσμένη πρόσβαση σε εργαλεία σχεδίασης και μελέτης. Ο κ. Αβούρης ολοκλήρωσε την ομιλία του εντοπίζοντας στα θετικά σημεία του δικτύου την παγκοσμιότητα και τη γεωγραφική ομοιομορφία του, την γρήγορη ενημέρωση, την αδιάκοπη λειτουργία και την ταχύτατη διάδοσή του, ενώ στα αρνητικά καταλόγισε την μερική αξιοπιστία των δεδομένων του, την έλλειψη ασφάλειας, την χαοτική του οργάνωση, τη δράση του πολλές φορές ως “πολιτισμικό οδοστρωτήρα” σε βάρος των πολιτισμικά ασθενών χωρών και τη μικρή διείσδυσή του στην Ελληνική κοινωνία. s2f2.jpg (26301 bytes)
s2f3.jpg (22676 bytes)

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο κ. Χρήστος Μπούρας, Δρ. Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής, Ερευνητής του Ι.Τ.Υ., ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη του διαδικτύου στην Ελληνικό χώρο, ανέφερε τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες Internet στην Ελλάδα και διαπίστωσε ότι αν και υπάρχει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του Internet, εντούτοις δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων χρηστών. Ο κ. Μπούρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας, αναφέροντας ότι “τίποτα δεν είναι ασφαλές στο δίκτυο”, ενώ κάλεσε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤ) να θέσει σαφείς κανόνες λειτουργίας σε όσους σχετίζονται με το δίκτυο.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Φόρτης, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου Προώθησης και Ανάπτυξης της Τράπεζας Πληροφοριών του ΤΕΕ, αφού ανέφερε ότι η Τράπεζα Πληροφοριών του ΤΕΕ έχει καταστεί πλέον ο τέταρτος σε μέγεθος παροχέας υπηρεσιών Internet στην Ελλάδα, παρουσίασε το ιστορικό αλλά και τις προοπτικές εξέλιξης της ΤΠ-ΤΕΕ. Στη συνέχεια πραγματοποίησε επίδειξη στις υπηρεσίες “Διαγωνισμοί”, “Νόμος” και “Αναλυτικά Τιμολόγια”, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των παρεχόμενων υπηρεσιών και απάντησε στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων. s2f4.jpg (25211 bytes)

Την εκδήλωση παρακολούθησε η κα Κατερίνα Ζακίλα, με την ιδιότητα της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων της Τράπεζας Πληροφοριών ΤΕΕ”.

s2f5.jpg (67402 bytes) Άποψη του ακροατηρίου

Copyright (c) 1998 - ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας